Posjet našim pčelarima

2. Vrbovečki dani meda

6.festival pčelarstva Zagrebačke županije

Božićni sajam u Puli

Boris Bučar

Bučijada Ivanić Grad

Dalmatina 2011.godine

Dani meda u Zagrebu

Druženje pčelara

Druženje

Edukacija u osnovnoj školi

Kaj su jeli naši stari

Ocjenjivanje meda u Samoboru

Osnovna škola Dijaneš

Promocija pčelarske škole

Pčelarska praksa

Razne slike pčela

Posjet Austriji

Posjet Češkim pčelarima

Redovna skupština 2016.godina

Sarajevo 2013

Redovna skupština 2012

 

 

Udruga pčelara Vrbovec u daljnjem tekstu: "Udruga" ,u kojoj se u skladu sa Zakonom o udrugama i Statutom Udruge,slobodno udružuju građani radi ostvarenja osobnih i zajedničkih ciljeva u oblasti razvoja i unaprijeđenja pčelarstva i pčelarskog gospodarstva.

 

Naziv udruge glasi: Udruga pčelara Vrbovec

Sjedište: Trg Petra Zrinskog 9 10340 Vrbovec

Skraćeni naziv: UP Vrbovec

Reg.broj: 01000893

Djelatnosti: Razvoj i unaprijeđenje pčelarstva kao gospodarske grane,obrazovanje pčelara putem stručnih predavanja,upoznavanje pčelara o zaštiti okoliša sa posebnim osvrtom na ulogu pčela u tome,ostvarivanje suradnje sa organima vlasti i ostalim udrugama,poticanje razvoja pčelarstva kod mladih posebno preko školskih udruga.

Predsjednik : Željko Šimunek, mob: 098/673482

Dopredsjednik : Denis Škrnjug

Tajnik : Tomislav Fotović

Blagajnik :  Jasmina Lipić

Pašni povjerenik : Zdravko Benedik, mob: 098/9345693

POVIJEST UDRUGE PČELARA VRBOVEC

Pčelarstvo ima tradiciju u vrbovečkom kraju od davnina no prvo organizirano okupljanje i djelovanje pčelara na području tadašnje općine Vrbovec sa većim mjestima Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec počinje 16.04. 1984. godine. Osnivačkoj Skupštini bilo je prisutno 36 članova, u radnom predsjedništvu bili su : Tuk Juraj, Birt Ivan, i Dumić Marija. Kao osnivači ovog društva upisani su: Horvat Zvonimir iz Vrbovca, Andrijac Vlado iz Varoša, Crneković Stjepan iz Luke, Bakar Mato iz Vrbovca, Levstek Antun iz Vrbovca, Dominiković Zlatko iz Vrbovca, Delić Ilija iz Vrbovca, Kos Djuro st. iz Vrbovca, Ferenčak Ivan iz Gradeca, Tuk Juraj iz Vrbovca , Fotović Juraj iz Samoborca. Društvo je upisano u registar 07.02.1985. pod brojem 79/1. Izabrano je i 11 članova predsjedništva za predsjednika i predsjednika Skupštine i predsjednika i zamjenika predsjedništva izabrani su Levstek Antun i Dominiković Zlatko, za tajnika je izabran Andrijac Vlado a blagajnika Bakar Mato. Broj članova kretao se oko 35. koji su posjedovali oko 600 košnica a osim pčelara koji se bave intezivnim pčelarenjem bilo je i pčelara koji su se bavili ekstenzivnim pčelarenjem sa manjim brojem pletara kojih je prema procijeni bilo oko 700. Konstatirano je da se broj članova smanjio ali da je još uvijek zainteresiranost oko 15 građana držaoca pčelinjih zajednica da organizirano preko društva izmjenjuju svoja iskustva u pčelarenju. Čitavo vrijeme društvo je vodio mr. Anton Levstek. U međuvremenu došlo je do značajnih promjena, određeni broj ozbiljnih pčelara osjećao je nedostatak organizacije i razmjene iskustava, te je pokrenut postupak za rad društva ali sada kroz UDUGU PČELARA VRBOVEC.

  1. prosinca 1997. g. održana je redovna Skupština Udruge pčelara Vrbovec, kao pravnog slijednika Društvene organizacije pčelara Vrbovec.

Donesen je novi Statut udruge kao i izbor i imenovanje radnih tijela udruge. Skupštini je prisustvovao 21 član a ovaj put kao osnivači upisani su : Babić Zvonko, Andrijac Vladimir, Horvat Zvonimir, Šipuš Valent, Prša Josip, Pilek Ivan, Čop Milivoj, Hegel Branko, Benedik Zdravko, Prelec Ivan što ne znači da osnivači nisu i drugi koji su prisustvovali osnivačkoj skupštini a ovdje nisu spomenuti. Za predsjednika udruge kao i Upravnog odbora izabran je Babić Zvonko, dok su u upravni odbor još birani Filko Marijan, Horvat Zvonimir, Šipuš Valent i Prša Josip. Za tajnika je izabran Andrijac Vladimir a za blagajnika Horvat Zvonimir. Udruga pčelara Vrbovec upisana je u registar udruga 22. 01. 1998.g. pod brojem 01000893. Veći dio članova učlanjen je u HPS i prima časopis Hrvatska pčela.

Na izbornoj Skupštini Udruge pčelara Vrbovec 17.02.2006. birana su nova tijela udruge. Za predsjednika udruge biran je Dubravko Havetić, tajnik je Siniša Lisjak a blagajnik Marijan Filko.

19.02.2011. na izbornoj skupštini izabran je novi „stari“predsjednik ,Dubravko Havetić, Željko Šimunek izabran je za dopredsjednika, Sinša Lisjak izabran je za tajnika a Marijan Filko za blagajnika udruge. Udruga broji 98 članova a na području grada Vrbovca i općina Gradec, Dubrava, Farkaševac,Preseka i Rakovec bilježimo 151 pčelinjak sa više od 5000 zajednica.Udruga je u ovom sastavu uspješno provela programe: Pčelarska škola, Katastar pčelinjaka i pčelara, Monitoring medenja, brojne edukacije za školsku djecu, pčelare i građanstvo, posjetila je pčelarske institucije u Austriji, Češkoj, sudjelovala na brojnim manifestacijama a sve u svrhu unapređenja pčelarstva.

Podaci za ovaj članak korišteni su iz arhiva Udruge pčelara Vrbovec.

U Vrbovcu; 18.10.2011. godine.

Siniša Lisjak

 

Korisni linkovi

 

 

 

 

 

 

© 2017 . All Rights Reserved.